یکشنبه, ۰۴ فروردین ۱۳۹۸

هیچ مرغدار و دامداری دلش نمی خواهد گوشت گران به دست مردم بدهد

به گزارش خبرنگار اخبار سبز ایران (کشاورزی آینده جهان)، محمدرضا اسکندری مدیرعامل سازمان اقتصادی کوثر در حاشیه افتتاح بزرگترین مزرعه تولید مرغ مادر تخم‌گذار در سلطانیه زنجان در جمع خبرنگاران و در پاسخ به خبرنگار اخبار سبز ایران مبنی بر اینکه بحران اخیر بازار گوشت مرغ و گوشت قرمز را ناشی از چه می‌دانید، گفت:‌ در مسئله تولید مرغ دو نهاده جوجه یکروزه و دان مرغ عوامل اصلی تعیین‌کننده قیمت تمام شده گوشت مرغ هستند که به راحتی قابل کنترل و نظارت است.

وی با اشاره به اینکه نیاز کشور به تولید سالانه دو میلیون تن گوشت مرغ و حدود یک میلیون تن گوشت قرمز است، گفت: این نیاز به راحتی در داخل کشور قابل تأمین است و حتی می‌توانیم سالانه یک میلیون تن مرغ مازاد تولیدی را به کشورهای همسایه صادر کنیم

مدیرعامل سازمان اقتصادی کوثر افزود: در حال حاضر امنیت غذایی در کشور تثبیت شده است و دولت می‌تواند با حمایت از واحدهای تولید جوجه یکروزه و فراهم کردن دان و خوراک مرغ، تولید مرغ و تخم‌مرغ را در کشور کنترل کند و با فراهم کردن نهاده‌ها اجازه افزایش قیمت را ندهد.

اسکندری گفت: بخشی از دان مرغ در داخل تولید و قسمتی هم از طریق واردات تأمین می‌شود که برای واردات آن ارز به قیمت دولتی داده می‌شود؛ مصرف‌کننده آن هم مرغداران گوشتی و تخم‌گذار هستند، واردکنندگان علوفه و دامداران صنعتی هم مشخص و به راحتی قابل کنترل و رصد هستند، اما هرجا نظارت و کنترل روی توزیع نهاده‌ها نباشد، مشکل ایجاد می‌شود و در نهایت برای مردم به شکل افزایش قیمت گوشت مرغ و گوشت قرمز ظاهر می‌شود.

وی افزود: در مشهد طبق توافقیکه با جهاد کشاورزی انجام شد، از ظرفیت تولید واحد مرغ مادر«دیزباد»استفاده و جوجه‌های مرغ مادر در اختیار واحدهای تولیدکننده به قیمت هر قطعه ۲۴۰۰ تومان قرار داده شد، خوراک مرغ هم به قیمت دولتی به آنها اختصاص یافت، در نتیجه الان در مشهد گوشت مرغ توسط این واحدها کیلویی ۹۸۰۰ تومان در اختیار مردم قرار داده می شود؛ همین طرح با کمک شرکت پشتیبانی امور دام و همکاری اتحادیه‌های مرغداران و دامداران به راحتی در کل کشور قابل اجراست. پس قیمت گوشت و مرغ قابل کنترل است، اما وقتی کنترلی روی نهاده نباشد، مرغدار جوجه یکروزه را به جای اینکه ۲۴۰۰ تومان خریداری کند، ۴ هزار تومان می خرد در نتیجه هزینه تولید افزایش می‌یابد.

مهندس اسکندری با تأکید براینکه هیچ مرغدار و دامداری دلش نمی خواهد گوشت مرغ و قرمز را گران به دست مردم بدهد، گفت: دولت باید از طریق کنترل ارز ۴۲۰۰ تومانی و خوراک دام نظارت کند تا گوشت مرغ به قیمت ۹۸۰۰ تومان به دست مردم برسد.

اسکندری افزود: در زیرمجموعه سازمان اقتصادی کوثر در مشهد، در هر دوره جوجه‌ریزی ۲ میلیون قطعه مرغ و هر سال پنج دوره و در مجموع ۱۰ میلیون جوجه مرغ مادر گوشتی تولید می‌شود که با همکاری ۳۵ تا ۴۰ مرغداری بخش خصوصی مرغ درجه یک با برند«مکتوس»در مشهد میان مصرف‌کنندگان توزیع می‌شود.

وی در مورد افزایش بی‌رویه قیمت گوشت قرمز گفت: اینکه بیان می‌شود، قاچاق دام زنده عامل گرانی گوشت است، صحیح نیست، زیرا قاچاق دام زنده همیشه بوده و از نظر فنی جلوگیری از قاچاق دام زنده شاید امکانپذیر نباشد.

ایشان تأکید کرد: در کشور ۱۰۰ میلیون واحد دامی وجود دارد که حدود ۴۶ میلیون رأس گوسفند و بقیه بز و گاو و شتر هستند و جمعیت دامی ایران به نسبت جمعیت انسانی در دنیا رتبه هفت یا هشت است و نیاز کشور سالانه یک میلیون تن گوشت قرمز است که با روش های عممی و اصلاح نژادی می توان از همین میزان دام سبک و سنگین تامین شود.

اسکندری با بیان اینکه پنج سال از ابلاغ سیاست‌های اقتصاد مقاومتی می‌گذرد، تاکید کرد: ظرفیت دام کشور قادر است نیاز گوشت قرمز کشور را تأمین کند، اما متأسفانه برخلاف سیاست اقتصاد مقاومتی در شش سال گذشته، توجهی به تولید داخل نشده و کار ارتقای بهره‌وری وری دام سبک و افزایش ضریب تولید دام سنگین و سبک انجام نشده است.

وی یادآور شد: در همین شهر زنجان، یک کارآفرین توانسته نژاد گوسفند افشاری را با نژاد گوسفند خارجی تلاقی داده و علاوه بر افزایش ضریب تبدیل، این گوسفندها را به چندقلوزا تبدیل کند، در کل کشور نیز می‌توان با ارتقای ضریب تبدیل بخشی از نیاز گوشتی کشور را با  افزایش بهره‌وری تأمین کرد.

مدیرعامل سازمان اقتصادی کوثر با بیان اینکه سالانه نیاز به واردات گوشت بین ۱۳۰ تا ۱۴۰ هزار تن است، گفت:‌ امسال ۱۴۰ هزار تن گوشت قرمز و دام زنده شامل حدود هفت میلیون رأس دام زنده وارد کشور شده و اگر در مجموع یک میلیون گوسفند هم از کشور قاچاق شده باشد ۲۰ هزار تن گوشت می‌شود، پس چگونه ادعا می‌شود قاچاق گوسفند زنده عامل افزایش قیمت گوشت است؟

اسکندری افزود: راهکار دیگر این است که گاو‌‌های بومی،دورگ و اصیل ارتقای ضریب پیدا کنند؛ اگر گله‌های گاو دورگاز طریق ارتقای ضریب تبدیل اصلاح شوند می‌توان ظرف سه سال حداقل ۱۸۰ هزار تن گوشت قرمز جدید و ۹۰ هزار تن کره اضافه تولید کرد، در حالی که هم‌اکنون سالانه ۴۵ هزار تن کره خوراکی وارد می‌شود.

وی گفت: با استفاده از کارشناسان داخلی می‌توان ضریب تبدیل گاو هلشتاین و به ویژه گاو دو منظوره شیری، گوشتی سمینتال را افزایش داد و نیاز کشور را از طریق ارتقای بهره‌وری تأمین کرد.

اسکندری افزود: اگر دولت نظارت می‌کرد، اصولا چرا گوشت وارد شده باید در گمرک بماند و سریع به بازار عرضه نشود؟ باید بدانیم، وظیفه‌ای جز کار و خدمت کردن به مردم نداریم.

وزیر جهاد کشاورزی سال های 1384 تا 1388، با اشاره به تجربه مدیریتی خود در سال ۸۶ گفت: در آن سال‌ها به دلیل ترس مردم از بیماری آنفلوآنزا خرید مرغ کم شده بود، من به شرکت پشتیبانی امور دام اعلام کردم مرغدار گناهی ندارد و هرچقدر تولید کرد را باید از او بخرید و ذخیره کنید، تا جایی که اعلام شد سردخانه‌های کشور دیگر ظرفیت ندارند، گفتم باز هم بخرید، حتی اگر مجبور شدید آن را به دریا بریزید، اما اجازه ندهید تولید مرغدار روی دستش بماند.

وی گفت: شرکت پشتیبانی امور دام برای شرایط بحران درست شده است، اگر الان نتواند بازار مرغ و گوشت را تنظیم کند به چه درد می‌خورد؟

اسکندری گفت: زمانی که وزیر جهاد کشاورزی بودم، طی سفری که به گیلان داشتم، برنجکارهای آنجا که دغدغه همیشگی شان طی سالیان متمادی تغییر کاربری اراضی به باغ و ویلاست، از من پرسیدند؛ وضعیت تغییر کاربری شالیزارهای اینجا چه می شود؟

به آنها گفتم؛ طی حدود 30 سال مگر چند درصد از زمین های این خطه تغییر کاربری داده اند؟ هیچ کس نمی آید این را بگوید و بگوید که این میزان جزیی چقدر در عملکرد محصول نهایی برنج تاثیر دارد، این بهانه و تقصیر ما وزرا و مسئولان است که پاسخگو نباشیم و خودمان را راحت کنیم، به جای دغدغه تولید، سر زبان همه انداخته اند تغییر کاربری، شما بابت تولید مطالبه گری کنید.

شایان ذکر است در این مصاحبه صمیمانه و پر جاذبه مهندس اسکندری با خبرنگاران، دکتر نوروزی نیز مشارکت داشت و در جاهایی به لحاظ فنی مهندس اسکندری را همراهی می کرد. 

تمامی حقوق مادی معنوی سایت محفوظ است .

طراحی سایت طراحی سایت طراحی سایت طراحی سایت